Bij de linkerbehuizing heb ik positietoleranties gedefinieerd om ervoor te zorgen dat de rechterbehuizing en de linkerbehuizing in elkaar past. Verder heb ik nog passingstoleranties aan de boring waarin de schakelvork komt te zitten en de boring waarin de pen van de snelstop komt te zitten gedefinieerd om een glijdende passing te bekomen. Deze 2 onderdelen moeten immers vaak bewegen. Tussen de drukstift (as) en de linkerbehuizing (boring) is er voor een schuifpassing gezorgd, waardoor de demontage van de heggenschaar nog mogelijk is.
Bij de rechterbehuizing zijn de bematingen comform aan de linkerbehuizing, waardoor deze niet allemaal op deze tekening staan, maar terug te vinden zijn op de linkerbehuizing.
Bij de rotor moeten de parameters van het tandwiel overeenstemmen met de parameters van het tandwiel van de veiligheidskoppeling om in elkaar te kunnen passen. Verder heb ik als plaatstolerantie een totale slag gedefinieerd die ervoor zorgt dat de rotor bij roteren zowel axiaal als radiaal geborgd zit.
Er is voor de pen van de snelstop als vormtolerantie een cilindriciteit van 0,1 mm gedefineerd. Deze zorgt ervoor dat de pen mooi rond en recht is.
Bij plaatbewerking maakt men 2 tekeningen, één waar de plaat ontvouwd is (zie hierboven) en één waar de plaat geplooid is (zie tekening hieronder).
Voor de drukstift heb ik een vormtolerantie, namelijk een rechtheid van diameter 0,5 mm gedefinieerd die ervoor zorgt dat het center van de stift in alle richtingen recht is. Dit is om te voorkomen dat de drukstift niet in beide boringen van de linker -en rechterbehuizing past door een te scheef gedraaide drukstift.